ATIK YÖNETİMİ ZİRVESİ ANTALYA’DA BAŞLADI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde, atık yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi, çevre koruma ve ekonomik getirinin birlikte ele alınması ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin hayata geçirilmesi ile sıfır atık yönetim politikasının hedef, risk ve faaliyetlerinin daha şeffaf ve analitik bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen “2019 Atık Yönetimi Zirvesi” Antalya’da başladı.
Atık Yönetimi Zirvesi’nde alanında uzman, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, özel sektör temsilcileri, STK’lar, oda ve birlikler, üniversiteler ve belediyelerin temsilcilerinin katılımıyla tüm yönleri ile Atık Yönetimi ve 2023 yılına kadar tüm ülkeye yayılması hedeflenen Sıfır Atık Sistemi ele alınarak, iyi uygulama örnekleri ile ülkemizdeki ve Avrupa’daki uygulamalar ile ilgili bilgi paylaşımı sağlanmaya devam ediyor.
“Atık Yönetimi Zirvesi’nde geniş çaplı yer verilen sıfır atık yönetiminde, iyi uygulama örnekleri, eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemi, gıda atığının azaltılması, israfın önlenmesi, AB ülkelerindeki özel atık yönetimi uygulamaları, depozito uygulamaları, sıfır atık kapsamındaki sürdürülebilir yaklaşımların uygulanması konularına yer veriliyor.
Bununla birlikte, atık yönetimi alanındaki yeni ve temiz üretim teknolojileri, atıktan enerji uygulamaları, döngüsel ekonomi ve atık durumunun sona ermesi, atığın yan ürün ve hammadde olarak kullanılması, biyobozunur atık yönetimi, iklim değişikliği eylem planı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yeniden kullanılabilirliği, hafriyat toprağı yönetim modeli, atık yönetimi maliyetlerinin karşılanabilirliği gibi uygulamalar değerli konuşmacıların katkılarıyla çeşitli oturumlarda ele alınıyor.
Zirvenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel; “Daha temiz ve yaşanabilir bir Dünya’ya öncelikle birey, daha sonra toplum olarak katkı sağlamak, çevre konusunda bilincin, duyarlılığın arttığı bir Türkiye’ye doğru ilerlemek için neler yapabiliriz? Biz kendimize bu soruları sorarak ve çevre konusunda iyileşme ve gelişmeyi kendimize hedef koyarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Ecel, Türkiye’de 2015 yılında evsel atıklar 32 milyon tonken 2023 yılında bu miktarın 38 milyon tona ulaşacağını ifade ederek şunları söyledi;
“Ülkemizde oluşan evsel atıkların % 55,5 ini organik atıklar, % 6’sını plastik atıklar ki bunların bir bölümünü plastik poşetler oluşturmakta, %10’unu kâğıt-karton atıkları, %4’ünü cam, % 2’sini metal, kalan kısmını ise diğer atıklar oluşturmaktadır. Bu oranlara baktığımızda atıklarımızın çok büyük bir kısmının değerlendirilebilir yani geri kazanılarak hammadde olabilecek, yeni ürünlere dönüştürülebilecek atıklar olduğunu görüyoruz”
Ülkemizde katı atık düzenli depolama tesisleri ile ilgili çalışmaları her geçen gün artırarak devam ettiklerine dikkat çeken Ecel; “Patlayan çöp sahalarından düzenli depolamaya sloganıyla başlattığımız süreç hızla gelişti. 2002’de 15 iken bugün 88 katı atık düzenli depolama sahası ile nüfusumuzun % 75’ine hizmet veriyoruz. Bu alanlarda sadece atığı depolamak yerine geri kazanıma öncelik veren ön işlem tesislerini de hayata geçiriyoruz. Bu sahalardan ürettiğimiz elektrik enerjisi yaklaşık 1,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak niteliktedir” dedi.
Katı Atık Programı Projesi’yle belediyelerin en uygun ve ekonomik şekilde atık yönetimi yatırımlarını yapması, atık yönetiminde çevresel yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 2023 yılına kadar belediyelere toplam 2 milyar 145 milyon TL tutarında destek sağlanması planladıklarını dile getiren Ecel; Bakanlığımızca yapılan çalışmalar çerçevesinde, 2018 yılı itibariyle atık sektöründe 60 bin kişiye istihdam ve ekonomiye yaklaşık 3,5 milyar TL ekonomik katkı sağladık. 2023 yılında ise 100 bin kişiye istihdam ve ekonomiye yaklaşık 10 milyar TL katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.